HOME             NFM             FOOD             DRINKS             HOTSPOTS             INSPIRATION            

woensdag 26 maart 2014

Hotspot: Handsome Jack's

handsome jacks

handsome jacks

handsome jacks

Sinds een week is er een nieuwe plek voor heerlijke koffie in Zuid! Op de Schinkelkade zit Handsome Jack's, een koffiebar en soon-to-be ontbijt/brunch/lunch-plek. Wij gingen gelijk even proeven en een kijkje nemen. Op de koffie is alvast niks aan te merken, dus wij wachten met spanning op de heerlijkheden die binnenkort uit de (internationale) keuken zullen komen! Houd Handsome Jack's in de gaten via Facebook of hun eigen website.


vrijdag 21 maart 2014

Veganistische appelcake....

Vegan applecake

Ik ben dol op recepten die niet zo heel nauw hangen. Heel precieze taarten maken is dan ook echt niet aan mij besteed. Dat is meer voor mensen met geduld en dat is er bij mij niet ingebouwd. Ik vind het leuk als ik de keuken in kan lopen en wat laden open kan trekken en wat kan gaan brouwen. Nog leuker als een recept in 1 x lukt! Het geeft mij een rijk gevoel dat ik altijd iets in huis heb voor een uitgebreid ontbijt of om spontaan eens koekjes te gaan bakken. Deze veganistische spelt appelcake moet echt altijd lukken. Het is niet zo heel zoet en daarmee ook uitstekend geschikt als ontbijt. 
En wees creatief met dingen die jij er nog bij wilt doen, bijvoorbeeld wat geweekte rozijnen of wat verse dadels in stukjes gesneden, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Benodigdheden:

- 200 g speltmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf kaneel
- snuf zout
- 80 g kokosboter, gesmolten
- 50 ml rijstmelk
- paar druppels vanille extract
- 3 eetlepels honing
- 1 peer in blokjes gesneden
- 2 appels waarvan 1 1/2 in blokjes en de ander in dunne partjes om bovenop de cake te leggen

- cakeblik
- bakpapier

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier. Meg het spelt met het bakpoeder en voeg dan de zout toe. Giet dan de kokosboter, melk en vanille extract erbij. Dan het fruit, kaneel en honing. Roer alles goed door. Het wordt een kleverig en stevig beslag waar je even flink op los moet. Giet het beslag in het cakeblik en maak de cake af met de partjes appel. 
Zet de cake in de oven voor ongeveer 50-60 minuten of totdat een saté prikker er schoon uitkomt. 
Zet thee op, je favoriete plaat en pak een boek. Het genieten kan beginnen!




woensdag 19 maart 2014

Hotspot: &Samhoud | places





Lekker eten met een fantastisch uitzicht over Amsterdam en een bewust menu? Dat kan allemaal bij &Samhoud | places op de Oosterdokskade. NeighbourFood Market mocht tijdens een speciale lunch eens proeven wat 2-sterrenchef Moshik Roth allemaal kan.
Wauw, wat was dat lekker! Moshik vertelde dat hij in tomaat de toekomst ziet als het gaat om vleesvervangers. Dit demonstreerde hij door ons een mini hamburger te serveren waarbij de 'burger' van tomaat was gemaakt, en een lasagne met vulling van tomaat in plaats van gehakt. Door de kruiden en bereiding smaakten de gerechten heerlijk en had je totaal niet het idee dat het tomaat was.
Denk je nu: dit wil ik ook eens proberen? Daarvoor hoef je niet naar de Oosterdokskade (al kan ik het je zeker aanraden!), maar kun je binnenkort gewoon bij Albert Heijn terecht! Eind maart ligt de vegetarische lasagne van &Samhoud | places daar in de schappen.

vrijdag 14 maart 2014

Glutenvrije pannenkoeken...

Glutenvrije pannenkoeken - Food Bandits

"And above all, watch with glittering eyes the whole world around you 
because the greatest secrets are always hidden in the most unlikely places."
 -Roald Dahl


Het is bijna weekend dus hier een makkelijk ontbijt wat ook nog eens glutenvrij is. Dit ontbijt kun je zelf helemaal afmaken met fruit of soorten siroop die jij lekker vindt. Het zijn wel pannenkoeken die voor de liefhebber van ei zijn. Dit komt wel duidelijk naar voren in de smaak. Ik houd van ei, kokos, veel fruit en de rijstsiroop waar ik dit gerecht mee afmaakte. 

Voor 2 hongerige personen, lees: hangover.

- 2 bananen geprakt
- 3 eieren, liefst biologisch
- 50 g gedroogde kokos en misschien nog wat extra voor erover heen
- 100 g frambozen of bosbessen
- snuf kaneel

Meng de geprakte bananen met de eieren en roer goed door. Voeg dan de kokos, bosbessen en kaneel toe en roer opnieuw goed door. Zorg dat je een goed pannenkoekenbeslag hebt, dus niet te dun en niet de dik maar goed vloeibaar. Anders kun je bij een te dun beslag nog wat kokos toevoegen en bij een te dik beslag wat geprakte banaan. Bak de pannenkoekjes in kokosolie en zorg dat je kleine pannenkoekjes maakt, dit werkt het beste. Maak het gerecht af met extra fruit, kokos en siroop. Ik zeg goed begin van het weekend ( of het herstel van een kater).



woensdag 12 maart 2014

Lunch: pecan biscuits

biscuits met pecannoten


Hoewel ik het leuk vind om de gastvrouw uit te hangen tijdens een dinner party, zal ik niet zo snel een lunch party organiseren. Terwijl je met de lunch juist ook zoveel leuke en lekkere dingen op tafel kunt zetten!
Zo kwam ik deze biscuits tegen bij Joy the Baker. Ze lijken qua formaat een beetje op scones maar zijn niet zoet, en door de pecannoten eigenlijk ook niet hartig. Eigenlijk moet je ze gewoon maken om erachter te komen hoe lekker ze zijn.

Ingrediënten 12-15 biscuits:

120 gram pecannoten
3 eetlepels ongezouten boter
384 gram bloem
2,5 theelepel bakpoeder
een halve theelepel baksoda (natrium bicarbonaat)
flinke snuf verse nootmuskaat
ruim een halve theelepel zout
50 gram blonde basterdsuiker
1 kort geklutst ei
170 gram boter, in blokjes gesneden
175 ml karnemelk (en een beetje extra voor het besmeren)
2 theelepels vanille extract
kristalsuiker om te bestrooien (ik heb basterdsuiker gebruikt)

Verwarm de oven voor op 180 graden en hak de pecannoten grof. Ik knijp ze altijd een beetje fijn tussen mijn handen, zodat de brokken lekker groot blijven. Leg ze op een beklede bakplaat en rooster ze 5 tot 10 minuten. Blijf in de buurt, het kan opeens heel hard gaan!
Zet een pannetje op het vuur en laat daarin de 3 eetlepels boter smelten. Doe de pecannoten erbij en roer continu tot alle noten met boter bedekt zijn en de boter bruin is. Haal van het vuur en zet opzij.

Meng in een kom bloem, bakpoeder, baksoda, nootmuskaat, zout en suiker. In een andere kom meng je het ei, de karnemelk en het vanille extract. Gooi in één keer het natte mengsel bij het droge en roer met een spatel tot het enigszins vermengd is. Doe daarna de in blokjes gesneden boter in het mengsel en kneed tot de blokjes klein zijn geworden (formaat doperwt) maar niet helemaal in het deeg zijn opgegaan. Spatel tot slot de beboterde pecannoten door het mengsel.

Verhoog de oventemperatuur naar 205 graden. Bestuif je werkblad met (veel) bloem en kneed het deeg kort. Rol of sla het plat, tot ongeveer 2-2,5 cm dikte. Steek hier met een ronde vorm van 5 cm diameter rondjes uit en leg die op een beklede bakplaat. Hoe Joy hier 10 biscuits uit kreeg mag Joost weten, ik had er 16...
Als het deeg verdeeld is, bestrijk je elke biscuit met wat karnemelk. Tot slot strooi je wat suiker bovenop (een beetje bescheiden) en bak je de biscuits in 15-18 minuten gaar, tot ze goudbruin kleuren.
Eet ze tijdens je lunch met slagroom en jam, kaas of ham, of gewoon uit het vuistje direct als ze uit de oven komen, want dan zijn ze het lekkerst :)

vrijdag 7 maart 2014

Baked Oatmeal....


"Toi et moi, pour toujours."

Er is weer een heerlijk recept toe te voegen aan mijn lijst van favoriete ontbijtjes. Baked oatmeal is snel gemaakt en het smaakt naar taart, goed dat rijmt maar het is dus duidelijk dat dit recept, dit weekend gemaakt moet worden. 

En het bestaat echt uit superfoods, ook al zegt het Voedingscentrum dat dit niet bestaat. En dan bedoel ik niet dat je 2 kilo goijbessen weg moet werken en dan wonderen mag verwachten die ogenschijnlijk alleen plaats vinden in Lourdes. Maar ik bedoel dat banaan bijvoorbeeld vol met kalium zit, gezond voor je hart en dat walnoten ontzettend veel omega 3 bevatten, goed voor je bloedvaten. 

- Havermout: doet het cholesterol gehalte dalen in je bloed, bevat veel vezels, dit vinden je darmen leuk en het bevat ook silicium en daar krijg je dan weer sterke botten van.

- Blauwe bessen: werken ontstekingsremmend en bevatten veel anti oxidanten

- Banaan: bevat vitamine B 6, A en C en veel vezels. Vitamine B 6 kan echt je humeur verbeteren en de tryptofaan die erin zit helpt weer bij de productie van serotonine een neurotransmitter die ook weer een positieve uitwerking heeft op je stemming.

- Walnoten: naast de omega 3 zit het ook vol met magnesium, koper en calcium en dit heeft een positieve werking op de hersenen.

Het recept, voor twee personen:

Benodigdheden:

- 120 g havermout
- 120 g blauwe bessen
- 100 rozijnen
- 1 banaan
- 20 ml plant melk (dus rijst of amandel)
- handje walnoten
- flinke snuf kaneel
- heet water

Verwarm de oven voor op 180 graden en doe de havermout in een ovenschaal. Giet wat heet water over de havermout heen en laat dit 10 minuten staan. Zo kan de havermout alvast wat wellen.
Voeg dan alle andere ingrediënten toe en roer dit goed door. Je kunt evt. wat extra plakjes banaan en walnoten bovenop leggen. Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 20-30 minuten of totdat de bovenkant lichtbruin is. Jouw superfood ontbijt kan beginnen.

Geïnspireerd door een recept van Delicously Ella.

woensdag 5 maart 2014

Raw vegan bounty's

lekker, bounty


Bounty's. Je houdt ervan, of niet. Ik wel, maar een beetje gezonder kan natuurlijk nooit kwaad.
Dus daarom bij deze de raw vegan versie.

Voor de vulling heb je nodig:
1 cup geraspte kokos
1/4 cup kokosolie
1 eetlepel agavesiroop

En voor de chocolade buitenkant:
3 eetlepels kokosolie
2 1/2 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel agavesiroop

Doe eerst de helft van de geraspte kokos in je foodprocessor en laat draaien tot het een beetje plakkerig wordt. Doe dan de rest van de ingrediënten erbij en mix tot je een smeuïg mengsel hebt.
Stort het mengsel in een ovenschaal(tje) als je rechthoekige bounty's wil, ik heb kleine platte balletjes gemaakt. Mocht je mengsel nog te zacht zijn om te vormen, vries het dan eerst even en ga vormpjes maken als het wat harder is geworden. Zet het een half uur, drie kwartier in de vriezer.

Smelt tijdens het invriezen de kokosolie in een magnetron of pan. Meng dit daarna met de cacaopoeder en agavesiroop tot het mengsel de consistentie heeft van net gesmolten chocola. Als je vulling goed bevroren is, dip je ze in de chocola en het zal gelijk opstijven.

Waan je op een tropisch eiland! Of als je meer van de After Eight variant bent, kun je in de foodprocessor ook wat pepermuntextract toevoegen.