HOME             NFM             FOOD             DRINKS             HOTSPOTS             INSPIRATION            

vrijdag 18 april 2014

Vegan chocolade tulband zonder suiker....



"Ordinarily, I go to the woods alone, with not a single
friend, for they are all smilers and talkers and therefore 
unsuitable.
I don’t really want to be witnessed talking to the catbirds 
or hugging the old black oak tree. I have my way of 
praying, as you no doubt have yours. 
Besides, when I am alone I can become invisible. I can sit
on the top of a dune as motionless as an uprise of weeds, 
until the foxes run by unconcerned. I can hear the almost
unhearable sound of the roses singing.
If you have ever gone to the woods with me, I must love
you very much.” - Mary Oliver


Deze tulband is 'something', echt waar.Het is de meest fluweelachtige cake die ik ooit heb gegeten. Zo zacht en door de welvingen bovenop af en toe een korstje met een luchtigheid binnenin. Niet te zoet en dus een ideale afsluiter van een fijne paasbrunch.
Deze tulband is veganistisch en zonder suiker. 

Ingrediënten:

- 40 g amandelbloem
- 100 g speltbloem
- 2 eetlepels arrowroot (verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
- 25 g rauwe cacaopoeder ( plus wat extra om de vorm mee te bestrooien)
- 1 theelepel baking soda
- flinke snuf zout

- 4 eetlepels rijstsiroop ( je kun ook evt. honing doen dan is het niet meer vegan)
- 1 theelepel vanille extract
- 75 ml olijfolie ( goede kwaliteit)
- 260 ml heet water

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een tulbandvorm in met kokosboter en bepoeder met rauwe cacao. Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg het zout als laatste toe. Voeg dan alle natte ingrediënten toe met als laatste het hete water die je al roerende toevoegt voor een luchtige beslag.
Het beslag is erg vochtig dus schrik niet, het gaat goed. Plaats de vorm in het midden van de oven en bak de tulband in ongeveer 45 minuten gaar of totdat een satéprikker er droog uitkomt. Laat afkoelen en keer om. Geniet.

En heb je nu geen zin in zelf een Paasbrunch te maken of wil je 's middags lekker vieren dat je de volgende dag een extra dag vrij bent. Kom dan naar de markt. We zijn er eerste paasdag en dit keer zelfs tot 20:00. Wordt er lekker voor je gekookt. We zien je graag dan! 

woensdag 16 april 2014

White Label Coffee

white label coffee interieur

terras van white label coffee




















De Jan Evertsenstraat wordt hoe langer hoe leuker. Ik ga zelf graag naar Things I Like Things I Love voor (vintage) juweeltjes, maar sinds kort kun je even verderop een heerlijk kopje koffie drinken bij White Label Coffee.
Het interieur is minimalistisch maar alles is aanwezig: kunst aan de muren, een grote leestafel en een bescheiden maar voldoende assortiment aan koffie, thee en iets lekkers erbij.
Bestijg de treden van de oplopende ruimte en kies je koffie van het Scrabble-bord (zwart, beetje melk of veel melk)! De ondernemers Elmer en Francesco staan zelf achter de machine en zijn ook erg actief op Facebook, houd ze daar in de gaten voor allerlei leuke evenementen!

vrijdag 11 april 2014

Ovengebakken pannenkoek....

ovengebakken pannenkoek

"I am a fierce combination
of confusing contradictions that adds up
to magical possiblities"

Met een echtgenoot die een pannenkoeken verslaving heeft en ik die denkt bij pannenkoeken; mwaah. Is het de uitdaging om heerlijke ontbijtjes te verzinnen die ons beiden bekoren. Dit recept gaat op de 'oh ja pannenkoeken zijn zo slecht nog niet' lijst. Ideaal voor een zondagochtend. En wil je nu de 'ik geef geen donder om de Voedselzandloper versie' dan raad ik deze Dutch Baby aan en dit recept is de 'no sugar/clean eating' versie. Ook erg lekker!


Voor 2 personen

Benodigdheden:

- 2 eieren
- 75 g spelt meel (amandelmeel als je het glutenvrij wilt)
- 1 theelepel bakpoeder
- 50 ml rijstmelk
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout
- Fruit naar keuze, ik heb peren gebruikt
- Noten naar keuze
- Evt. wat rijstsiroop om het gerecht af te maken
- ovenbestendige koekenpan


Verwarm de oven voor op 220 graden. En meng alle ingrediënten in de keukenmachine behalve het fruit en de noten. Ik ben helemaal blij met mijn keukenmachine omdat alles veel luchtiger wordt als je daarin mengt. Heb je geen keukenmachine dan kun je dit gerecht ook met de hand maken. Schep wat kokosboter in de koekenpan en bak de onderkant heel kort op het vuur. Leg er wat fruit boven op en plaats de pan in de oven. Nu wordt het vrij lastig om te zeggen hoe lang de pannenkoek in de oven moet. Dit is echt afhankelijk van je oven. Bij mij duurde het ruim 5 minuten totdat de bovenkant goudbruin was. Haal de pan uit de oven en maak het gerecht af met wat noten en rijstsiroop.
Hiermee haal je elke pannenkoek-mwah-persoon over.


PS. Je kunt je weer aanmelden voor een fijne Blogworkshop, zaterdag 14 juni vertel ik alles over het maken van een goede en fijne blog. Alles over html, vormgeving en het aantrekken van bezoekers. Zin om mee te doen? Meld je HIER aan!

woensdag 9 april 2014

Comfort food: vegan glutenvrije brownie-in-een-beker

nfm brownie in een beker


Ik houd zoveel blogs bij op Bloglovin' dat ik altijd schandelijk achterloop met lezen. Zo kwam het dat ik dit superrecept van half februari (!!) afgelopen week pas tegenkwam. Free People is op heel veel gebieden al hebberigmakend en dit recept is veganistisch en glutenvrij, ook al fijn!

Voor twee brownie-bekers heb je nodig:

1/2 cup kokosmeel
1/2 cup palmsuiker/oerzoet
4 tablespoons raw cacaopoeder
1/2 cup ongezoete kokosmelk
1 tablespoon kokosolie plus wat extra
2 teaspoons cacao nibs
een snuf zout

Verwarm de kokosolie en kokosmelk in een magnetron of pan tot de kokosolie net gesmolten is. Voeg alle overige ingrediënten toe, behalve de cacao nibs, en mix met een garde tot je een glad mengsel hebt.
Vet de binnenkant van een hittebestendige beker in met kokosolie en schep het mengsel in de bekers. Strooi de cacao nibs bovenop en zet een minuutje of twee in de magnetron. Het is klaar als de bovenkant stevig is en terugveert wanneer je het aanraakt. Laat nog even afkoelen en smul daarna lekker van je persoonlijke brownie! Eet dit met een vriend(in) bij een marathon van je favoriete tv-serie, het is behoorlijk vullend dus je kunt er lekker lang over doen :)

woensdag 2 april 2014

Zelf pretzels maken

pretzels op neighbourfood market

Ik ben echt zo gek op pretzels. Een bezoekje aan Duitsland (of café Brecht aan de Weteringschans) is voor mij het ultieme excuus om me eraan te buiten te gaan! Toen ik online keek, zag ik dat het helemaal niet zo moeilijk is om ze zelf te maken. Lekker voor bij een soepje of als snack tussendoor :)

Voor 10 pretzels heb je nodig:

400 gram bloem
1 zakje droge gist van 7 gram
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel suiker
1 theelepel (tafel)zout
250 ml warm water
1 eidooier
grof zeezout


Doe in een kom de bloem, gist, bakpoeder, suiker en (tafel)zout. Giet hier het warme water bij en kneed met je handen tot een soepel deeg. Je kunt een klein beetje extra water toevoegen als je deeg te droog is en niet aan elkaar plakt. Na een tijdje kneden wordt het vanzelf een bal, zet de kom dan een half uurtje weg om het deeg te laten rusten.

Als het deeg gerust heeft, kneed je het nog even kort en maak er dan 10 gelijke stukken van. Ik heb het deeg gewogen en stukjes van een tiende gemaakt, zodat alle pretzels even groot zouden worden. Rol de stukjes uit tot lange slierten van ongeveer 40-50 cm. Leg de sliert in een U-bocht, draai de uiteindes naar binnen toe en om elkaar heen, om de pretzelvorm te krijgen. Het deeg wordt snel droog dus is het verstandiger om van een stukje deeg een sliert en dan een pretzelvorm te maken, in plaats van eerst allemaal slierten maken en dan allemaal te vormen. Dat laatste lijkt efficiënter, maar je zult merken dat je dan met de slierten die je als eerst gemaakt hebt, niet meer goed kunt vormen.

Verwarm nu je oven voor op 225 graden. Roer de dooier los en bestrijk de pretzels ermee. Bestrooi daarna met grof zeezout en bak de pretzels in een kwartiertje af. Ik had twee bakblikken gebruikt om ze de ruimte te geven met rijzen, en dat was geen overbodige luxe ;) Zorg er wel voor dat je de blikken halverwege de baktijd omwisselt om de pretzels gelijkmatig te laten garen.

Genieße es!